Lavenergiruder
Med nye vinduer fra Outrup sikrer vi dig - som standard i alle vinduer og døre - energibesparende lavenergiruder fra vores dygtige glasleverandører.
Lavenergiruder består af to lag glas, hvoraf det ene glas er påført en belægning – den såkaldte lavenergi film. Den tynde usynlige film tillader lys og solvarme at komme ind, og hindrer varmen fra rumopvarmningen i at komme ud. Mellemrummet mellem de to stykker glas er påfyldt argon, i stedet for almindelig luft. Argon hjælper yderligere med til at sikre mindst muligt varmetab gennem ruden.
Overvejer du, hvor meget du kan spare på varmeregningen alene ved dit valg af glas, så se et eksempel på energiudregning her.
Derudover er alle Outrups vinduer og døre monteret med varm kant, der betyder, at afstandsprofilen mellem de to lag glas er i et komposit materiale, der sikrer mod kuldebroer.
3-lags lavenergiruder - en sikker energiløsning
Når energiforbruget skal sænkes, handler det blandt andet om at mindske varmetabet fra boligen. Her spiller energiruder en vigtig rolle. Energiruder sikrer, at varmen holdes inde, og at sollyset udefra har god passage til at opvarme boligen.
Med 3-lags ruder har vi optimeret isoleringsværdien af Outrups vinduer og døre, så de matcher BR2020 kravene.
Ornamentglas Cotswold
I nogle rum som f.eks. badeværelset, entré og gang skal der være lysindfald uden, at man nødvendigvis skal kunne se gennem ruden. Til det formål har Outrup valgt et standard ornamentglas, der hedder Cotswold.
Ornamentglas Matelux
Hvis du ønsker et smukt ornament glas, der er dekorativt materiale, men stadig funktionelt, så skal du vælge Matelux, der kan fås mod tillæg. Matelux tillader lysindfald igennem det fine matterede glas, men det er ikke muligt at se igennem.
Lyddæmpende glas bruges primært i byer, hvor trafikstøj helt klart er den støjkilde, der forstyrrer mest. Ved vinduesrenoveringer eller nyopførelse af boliger kan disse støjgener oftest afhjælpes ved at tilkøbe lyddæmpende glas.
Lyd måles i decibel (dB). Støjen i et beboelsesrum må helst ikke overstige 30 dB. Støj fra jernbane og bytrafik ligger på omkring 65 dB. Et almindeligt vindue har en lydisoleringsevne på 32 dB, hvilket betyder, at ca. 33 dB lukkes ind. Dette kan dog afhjælpes ved brug af lyddæmpende ruder.
Forskellige faktorer der bidrager til at dæmpe lyden:
- Tykkelse
Et tykkere glas er tungere og kan derfor ikke så let sættes i svingninger af lydbølger. - Variation i tykkelse
Støjdæmpningen bliver bedre med 2 forskellige tykkelser af glas. - Laminering
En rude med lamineret, lyddæmpende folie er altid markant bedre end almindelige 2-lags glas uden folie imellem. - Vinduets konstruktion
Vinduer, der kan åbnes, lydisolerer dårligere end termoruder, der er monteret fast i karmen, da lyden lettere trænger igennem, hvor der er mindst muligt modstand. Det har også indflydelse, hvordan der er fuget omkring vinduet.
Det menneskelige øre opfatter ændringer af lyd på denne måde:
Lyd måles i decibel, som forkortes dB. 0 dB er den svageste lyd, man kan høre, når hørelsen er normal. Smertegrænsen med risiko for høreskader 120-130 dB.
- En ændring på 8-10 dB opfattes som en fordobling/halvering af lyden.
- En ændring på 5-6 dB er en meget tydelig ændring.
- En ændring på 3 dB er hørbar
- En ændring på 1 dB er knap hørbar.
Eksempler på støj:
- Lastbil i fart på 10 m afstand: 85 dB (øjebliksværdi)
- Stærkt trafikeret gade: 65-75 dB
- Almindelig samtale på 1 m afstand: 60 dB
- En stille stue: 20 dB
Flere og flere får sikkerhedsglas i deres vinduer og døre.
Har du børn, der løber og leger, så vil det være en rigtig god ide, at få sikkerhedsglas i større glaspartier, som går helt ned jorden.
Derudover gør du det meget besværligt for en indbrudstyv at få adgang til din bolig.
Det øgede brug af glasfacader i moderne dansk arkitektur gør det ekstra vigtigt at sætte fokus på solafskærmet glas.
Solafskærmet glas hindrer overophedning, refleksioner & blænding - og reducerer afblegning af gulve og møbler.
Solafskærmet glas er tæt på farveneutral.