Inspiration til dit orangeri
Et orangeri er et rum for livsnydere. Det forlænger sommeren, trækker haven indenfor og indbyder til fine stunder i dagens skiftende lys.
Nogen kalder det et driverhus. Andre en havestue eller en vinterhave. Hos Outrup kalder vi det for et orangeri. Et rum med plads til både planter og kaffepauser, sydlandsk stemning og kig til himmel og have. Hvor du kan opholde dig, pusle om dine blomster og nyde lyset og livet.
Med Outrups vinduer og døre kan du designe et orangeri, der passer perfekt til dit hjem og dine drømme – uanset om stilen er klassisk eller moderne.
Lad drømmene begynde her
Du kan bygge dit orangeri sammen med dit hus eller fritstående i haven. Overvej blot orangeriets placering i forhold til solens gang på himlen, og tjek med din kommune, hvad du kan få byggetilladelse til.
Inden du kommer så langt, kan det være godt at overveje:
Formålet: Er dit orangeri en udvidelse af dit hus eller en opgradering af dit drivhus?
Opvarmningen: Skal det være opvarmet? Hvilken varmekilde vil du bruge?
Placeringen: Skal det bygges sammen med dit hus eller stå frit?
Størrelsen: Hvor mange mennesker skal der være plads til?
Æstetikken: Hvordan får du orangeriet til at passe ind visuelt?
Og så er det ellers bare med at søge inspiration, samle ideer og drømme løs. Vi har fundet et par af vores egne favoritter frem til dig her fra Arte Glasbyg som har specialiseret sig i at bygge orangerier med Outrups vinduer. Find inspiration her: https://arteglasbyg.dk/orangeri/
Orangeri til villa med mansardtag
Orangeriet er bygget på det gamle, støbte udestuefundament. Det gamle betongulv er blevet afrettet, og ovenpå er der lagt marokkanske fliser, som understreger orangeristilen.
Facadevinduer og -døre, som er udført i træ, er malede hvide. Glassset er med 2-lags lavenergiruder med smalle sprosser.
Den dobbelte terrassedør er udført som harmonidør med slanke dørrammer. I topppen af vinduerne er der indsat oplukkelige vinduer. Sprosserne sidder som et bånd i toppen af vinduerne og er udført i 20 mm palæsprosser, som passer ind i orangeristilen.
Læs mere om casen her:
https://arteglasbyg.dk/orangeri/orangeri-til-villa-med-mansardtag/
Orangeri mellem to bygninger
Et orangeri mellem to bygninger forbinder den nye tilbygning med stuehuset på Astruplund
Orangeriet bruges både som entre og loungeområde, hvorfra man kan nyde udsigten til Astrup Vig ved Limfjorden.
Til det gamle stuehus er der tilføjet en stor tilbygning med køkken og alrum i samme stilart som stuehuset.
Mellem den nye tilbygning og det gamle stuehus bygges et orangeri. I facaden mod gårdspladsen er der indbygget entredør med fyldninger, døren giver adgang til begge bygninger.
Læs mere om casen her:
https://arteglasbyg.dk/orangeri/orangeri-mellem-to-bygninger/
Tilbygning til stuehus
Tilbygning til stuehus på proprietærgården i Næstved.
Soklen er støbt og beklædt med kampestens kvadre. Murværket er med udlagte fuger. Vinduerne i træ med smalle krydssprosser. Vindueskarme i hvidmalet træ. Tagkonstruktionen er med gesims og profilerede bjælkender. Tagbeklædningen er sort pap og loftet er hvidmalet gips. Gulvbelægningen er bredde Douglas planker i hele længder.
Læs mere om casen her:
https://arteglasbyg.dk/tilbygning/tilbygning-til-stuehus/
Orangeri til stråtækt hus
Orangeri til stråtækt hus i Farum opføres som den tredje længe til landstedet.
Familien på landstedet har længe drømt om at bygge et orangeri, hvor de kan sidde og spise ved et stort langbord samtidigt med, at de følger årstidernes skiften i haven.
Et skridt på vejen til det helt rigtige orangeri var et besøg af Arte Glasbyg byggerådgiver, som sammen med familien blev enige om, at orangeriets udformning og placering gerne måtte virke som det tredje længe til landstedet.
Læs mere om casen her: https://arteglasbyg.dk/orangeri/orangeri-til-straataekt-hus-2/
Orangeri og tilbygning i et
Orangeri med glastag blev en tilbygning til det ældre bevaringsværdige hus
Støbt sokkel og gulv med murværk i 45 cm højde. Hvide kernetræsvinduer og vindueskarme. Foldedøre i hårdtræ. Tagkonstruktionen i hvidmalet limtræ med aluminium udvendigt. Zinktagrender. Tagglas i varmedæmpende sikkerhedsglas. Loft i gips med lister i harlekin mønster. Tagterrasse i jatoba hårdttræ og værn i glas.
Læs mere om casen her: https://arteglasbyg.dk/orangeri/orangeri-og-tilbygning-i-et/
Vælg materialer og farver med omhu
Alt er muligt, når det gælder farver. Den klassiske løsning er et orangeri, der matcher farverne på resten af hjemmet – altså hvide vinduer i orangeriet, hvis vinduerne i resten af hjemmet er hvide. Men overvej, om orangeriet hellere skal stå i kontrast til resten af dit hjem. Vælger du vinduer i en kontrastfarve, vil orangeriet i højere grad drage øjet og være sit eget.
Husk, at mørke farver ofte virker mere hyggelige end hvide. Og at orangeriet sandsynligvis er rigelig lyst i forvejen og sagtens kan klare en mørk farve på vinduernes ramme og karm.
Glas
Et vindue er ikke bare et vindue. Heller ikke i et orangeri. Alle vinduer og døre fra Outrup er udstyret med energibesparende lavenergiruder, der tillader lys og solvarme at komme ind og hindrer varmen i at komme ud.
De fleste vil gerne have mest muligt sollys og varme ind i deres orangeri, men overvej alligevel, om du har brug for solafskærmende glas på en eller flere sider. Moderne lavenergiruder er så gode til at udnytte solens stråler, at store vinduespartier mod syd kan medføre overophedning i sommermånederne.
Overvej også, om du i dit orangeri vil have gavn af:
- Sikkerhedsglas, som beskytter mod indbrudstyve og vildfarne fodbolde og passer på børn, der løber og leger.
- Lydglas, som dæmper lyde fra trafik og anden støj.
- Ornamenteret, som skærmer for uvedkommendes blikke på en eller flere sider.
Friskluftventiler
Der kan hurtigt blive varmt i et orangeri. Om sommeren måske også for varmt. Husk derfor, at det skal være let at lufte ud og skaffe frisk luft ved at lukke vinduer og døre op på vid gab.
I årets mindre varme måneder kan du nemt sørge for at skifte luften ved hjælp af friskluftventiler. De kan skabe et konstant luftskifte og hjælpe til et bedre indeklima ved at lufte ud døgnet rundt – selv når du ikke er hjemme.
Styr på regler og tilladelser
Vælger du at bygge i forlængelse af dit hus, vil det ofte ikke være en tilbygning teknisk set, men en påbygning. Der er forskel. Det betyder for eksempel, at døren mellem en påbygning og resten af huset skal være en yderdør. Her vælger de fleste at sætte en terrassedør i. Det betyder også, at orangeriet ikke må tilkobles resten af husets varmesystem, men skal udstyres med sin egen brændeovn, el-radiator eller andet hyggeligt.
Teknisk forvaltning i din kommune kan fortælle mere om reglerne og oplyse, om det kræver byggetilladelse at bygge det orangeri, du drømmer om. Der kan nemlig være stor forskel på de enkelte kommuners lokalplaner og regler i forhold til byggeloven.
Nyd dit orangeri året rundt
De første orangerier skød op på godser og herregårde i 1700-tallet og blev brugt til at opbevare overvintrende citrusplanter. Det er de også gode til i dag, men der er flere fordele.
Et lækkert orangeri:
- Udvider dit hjem med flere kvadratmeter og mere hygge
- Forlænger følelsen af sommer og lune aftener
- Bringer haven indenfor
- Skaber lys og luft og en følelse af at være ude, mens du er inde
Træ - træfront
Vinduer og døre af høj kvalitet
I århundreder har nordisk fyrretræ været anvendt til fremstilling af danske vinduer og døre. Det er et fantastisk og naturligt materiale med en rig mængde kernetræ, der gør det velegnet til det danske klima. Alle udvendige komponenter i vores træ elementer er således fremstillet af 90% kernetræ.
Dette sikrer tætte årringe og en høj koncentration af harpiks, hvilket naturligt beskytter træet mod forrådnelse og svamp. Ved at vælge et trævindue får du derfor et autentisk vindue af høj kvalitet og lang levetid.
Træ/Alu – AluCapFront
Vinduer og døre uden vedligehold
Vi tilbyder også muligheden for at vælge vores AluCapFront til dine kommende vinduer og døre. Et træ/alu element har udseendet af et almindeligt træelement på indersiden, men har en udvendig kappe af aluminium.
Denne kombination gør elementet ekstremt modstandsdygtigt over for det danske vejr og sikrer en høj kvalitet. Derudover kræver træ/alu elementer mindre vedligeholdelse, da de blot skal rengøres med lidt vand og sæbe to-tre gange årligt.